• 24 października 2021

Czy sztuczny barwnik spożywczy jest bezpieczny dla dzieci? Oto co powinieneś wiedzieć.


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Czy barwniki spożywcze są szkodliwe dla dzieci? Czy sztuczne barwniki sprawiają, że dzieci są nadpobudliwe? Oto fakty, które musisz znać!

Czy Twoje dziecko miało kiedyś niebieski język od lizaka lub różowe usta umazane lukrem? A czy kiedykolwiek czułeś niepokój, zastanawiając się, czy te jasne, kolorowe barwniki są nieszkodliwe czy szkodliwe - zwłaszcza po przeczytaniu czegoś przerażającego o barwnikach w Internecie?

Ja też się tak kiedyś czułam. Barwniki spożywcze od dawna budzą kontrowersje i wciąż toczą się wokół nich dyskusje, panuje zamieszanie i dezinformacja. Dlatego zagłębiłam się w badania, aby uzyskać odpowiedzi, których wszyscy potrzebujemy.

Czym jest sztuczny barwnik spożywczy?

Istnieją dwa rodzaje barwników dodawanych do żywności i napojów:

  1. Syntetyczne barw niki spożywcze są stworzonymi przez człowieka kolorami i są obecne w żywności od ponad 150 lat. Dziewięć syntetycznych barwników są zatwierdzone do stosowania w żywności przez FDA, ale Red 40, Yellow 5 i Yellow 6 są te, które można zobaczyć na etykietach najbardziej.
  2. Naturalne barwniki spożywcze pochodzą głównie z roślin, w tym warzyw i owoców, takich jak sok z buraka (czerwony lub różowy) i kurkuma (żółty).

Skąd możesz wiedzieć, czy dany produkt zawiera barwniki?

Sprawdź listę składników. Wszystkie syntetyczne barwniki spożywcze MUSZĄ być wymienione z nazwy wraz z kolorem i numerem (np. "Red 3" lub "Blue 2"). Jeśli produkt zawiera naturalne barwniki, na liście może być napisane coś w rodzaju "ekstrakt z papryki (barwnik)". Oto podchwytliwa, ale ważna część:

Jeśli na liście składników widzisz tylko "sztuczne kolory" lub "kolor dodany", oznacza to, że produkt zawiera naturalne kolory - w tym przypadku "sztuczne" oznacza po prostu, że dodano kolor, którego pierwotnie tam nie było.

Które produkty żywnościowe zawierają sztuczne barwniki?

Żywność, która jest nienaturalnie kolorowa (np. słodycze i napoje o żywych kolorach) często zawiera syntetyczne barwniki. Jednak syntetyczne barwniki mogą znajdować się również w zaskakujących miejscach, takich jak mrożone gofry, pikle, sosy sałatkowe, waniliowe lukry do ciast i białe pianki marshmallows.

W Stanach Zjednoczonych przyjmujemy ponad pięć razy więcej syntetycznych barwników spożywczych niż w latach 50-tych. A dzieci spożywają o wiele więcej barwników spożywczych niż dorośli. Ma to sens, ponieważ tak wiele "dziecięcych produktów spożywczych", takich jak jaskrawo kolorowe płatki śniadaniowe i napoje owocowe, jest często produkowanych z użyciem barwników. Według badaczy

, dzieci najczęściej spożywają barwione produkty spożywcze i napoje:
  • Napoje o smaku owocowym
  • Lody i napoje lodowe
  • Skórki owocowe/ owocowe przekąski gumowe
  • Soda
  • Lukier i dekoracje do pieczenia (np. posypki)
  • Zboża
  • Jogurt

Co z barwnikami spożywczymi w medycynie?

Nawet jeśli nie kupujesz żywności z barwnikami, leki Twojego dziecka mogą je zawierać. Barwniki są zazwyczaj dodawane, aby nadać lekom odpowiedni kolor (np. lek o smaku winogronowym jest fioletowy).

W badaniu opublikowanym w Food and Chemical Toxicology

, naukowcy zmierzyli poziom barwników spożywczych w suplementach i lekach dla dzieci. Stwierdzili, że witaminy i tabletki nie były znaczącym źródłem barwników dla dzieci. Ale syropy przeciwbólowe i przeciwkaszlowe/zimne/alergiczne były - w niektórych przypadkach na poziomie przekraczającym "akceptowalne spożycie" FDA.

W rzeczywistości stwierdzono, że spożycie czerwonego nr 40 może być dwukrotnie wyższe od dopuszczalnego spożycia w przypadku niektórych leków przeciwbólowych i trzykrotnie wyższe od dopuszczalnego spożycia w przypadku niektórych syropów na kaszel/zimno/alergię. Jeśli więc chcesz uniknąć barwników, czytaj etykiety leków, szukaj opcji bez barwników w lekach dostępnych bez recepty i zapytaj farmaceutę o leki na receptę.

Czy barwniki spożywcze są naprawdę produkowane z ropy naftowej?

Tak, ale to nie to samo, co spożywanie ropy naftowej - co jest powszechną taktyką straszenia, którą można zobaczyć na zewnątrz. Jest to o wiele bardziej skomplikowane. Ropa naftowa jest bogatym źródłem węgla, wodoru i tlenu, więc cząsteczki te są z niej ekstrahowane, oczyszczane i zamieniane w proszki lub płyny, które są wykorzystywane w żywności i napojach. Brzmi to jak szalony proces, ale inne produkty, których prawdopodobnie używasz regularnie - niektóre witaminy, gumy do żucia i leki - są wytwarzane z tych samych cząsteczek ropy naftowej.

Przewiń w dół, aby poznać odpowiedź!

Czy sztuczne barwniki spożywcze są szkodliwe?

FDA twierdzi, że barwniki spożywcze - podobnie jak wszystkie zatwierdzone przez nią dodatki do żywności - są bezpieczne. Ale FDA ma kilka ostrzeżeń:

  • Żółty 5 może powodować swędzenie i pokrzywkę u niektórych osób.
  • Karmin/wyciąg z koszenili, czerwony barwnik otrzymywany z owadów, może powodować reakcję alergiczną u niektórych osób. Dlatego ten barwnik, nawet jeśli jest "naturalnym" kolorem, zawsze będzie specjalnie wymieniony na liście składników.
  • Syntetyczne barwniki mogą wpływać na zachowanie niektórych dzieci. FDA twierdzi, że chociaż dowody wskazują, że większość dzieci nie ma negatywnych skutków, niektóre dzieci mogą być na nie wrażliwe.

Grupa obrońców praw konsumenta Center for Science in the Public Interest (CSPI) twierdzi również, że Yellow 5 i Yellow 6 (dwa z najczęściej używanych barwników spożywczych) mogą być zanieczyszczone benzydyną, związkiem, który jest powiązany z rakiem. Chociaż FDA testuje je na obecność benzydyny, CSPI twierdzi, że ustalone bezpieczne limity nie są odpowiednie dla dzieci, które przyjmują więcej barwników i mają mniejsze ciała.

Czy sztuczne barwniki żywności powodują nadpobudliwość u dzieci?

Od dziesięcioleci naukowcy badają syntetyczne barwniki spożywcze i zachowanie dzieci. W latach 70-tych XX wieku, alergolog dziecięcy Ben Feingold opracował dietę eliminacyjną dla dzieci z problemami zachowania i uwagi, która wykluczała barwniki (oraz inne dodatki do żywności, takie jak sztuczne słodziki i niektóre konserwanty), które niektórzy rodzice stosują do dziś.

Od tego czasu niektóre badania, takie jak te, wykazały możliwe powiązania między barwnikami a zachowaniem:

  • Analiza badań w 2012 roku stwierdził, że około osiem procent dzieci z ADHD mają objawy, które są spowodowane lub pogorszone przez barwniki. Osiem procent wszystkich zdiagnozowanych dzieci w USA działa na prawie pół miliona, które mogą być dotknięte przez barwniki.
  • Badanie przeprowadzone w 2007 roku w Wielkiej Brytanii wykazało, że część małych dzieci (w tym tych bez diagnozy ADHD) wykazało nieuwagę, impulsywność i nadpobudliwość w ciągu zaledwie jednej godziny po wypiciu barwionego napoju. (Badanie to zostało skrytykowane przez niektórych, ponieważ napój zawierał również środek konserwujący, który mógł mieć wpływ na dzieci też).
  • Nowy raport kalifornijskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA ) stwierdza, że syntetyczne barwniki spożywcze mogą prowadzić do nadpobudliwości i innych problemów neurobehawioralnych, takich jak nieuwaga i niepokój u niektórych dzieci - i że dzieci wydają się różnić w ich wrażliwości na barwniki spożywcze.

Dlaczego niektóre dzieci są wrażliwe na barwniki spożywcze (a inne nie)?

Nikt nie wie tego na pewno, ale naukowcy wysnuli kilka teorii:

  • Barwniki mogą powodować uwalnianie histaminy z komórek, co może mieć wpływ na mózg.
  • Barwniki mogą "wyciekać" z jelit i przedostawać się do organizmu (ogólna koncepcja "nieszczelnych jelit" jest kontrowersyjna).
  • Barwiona żywność jest zwykle bardziej przetworzona, a dzieci mogą reagować na mniej odżywczą, bardzo przetworzoną dietę.

Jak dużo barwnika to za dużo dla dzieci?

Naukowcy twierdzą, że dzieci w badaniach reagowały najbardziej na 50 mg lub więcej barw

nika (choć niektóre dzieci reagowały na mniejszą ilość). Oto ilości na porcję w niektórych popularnych napojów (źródło: Ilości sztucznych barwników spożywczych w powszechnie spożywanych napojach i potencjalne implikacje behawioralne dla konsumpcji u dzieci):
  • Country Time Pink Lemonade: 0,2 mg
  • Gatorade Lemon Lime: 3,4 mg
  • Hawaiian Punch Green: 19 mg
  • Powerade Orange: 22,1 mg
  • Orange Crush: 33,6 mg
  • Sunny D Orange Strawberry: 41,9 mg

Oto ilości na porcję w niektórych wspólnych żywności (źródło: Ilości sztucznych barwników spożywczych i dodanych cukrów w żywności i słodyczach powszechnie spożywanych przez dzieci):

  • Batonik NutriGrain truskawkowy: 2,5 mg
  • Cukierki owocowe (1 saszetka): 3,7 mg
  • Red Fla-vor-Ice Ice Pop: 3,8 mg
  • Coldstone Creamery Mint Ice Cream Cream (1 gałka): 6,0 mg
  • Duncan Hines Red Velvet Cake Mix: 9,5 mg
  • Frosted Cherry PopTart: 10,1 mg
  • Jell-O Orange: 12,2 mg
  • Krakersy z serem i masłem orzechowym (8 krakersów): 14,4 mg
  • Fruit Loops: 14,6 mg
  • Fruity Pebbles: 19 mg
  • Czerwone slushie (małe): 22,4 mg
  • Truskawkowe ciasteczka waflowe (3): 24,2 mg
  • Skittles (1 opakowanie): 33,3 mg
  • Trix: 36,4 mg
  • Cap'n Crunch Oops All Berries: 41,3 mg
Specjalne podziękowania dla Center for Science in the Public Interest za przesłanie mi europejskich M&Msów użytych na tych zdjęciach.

Czy te barwniki nie są zakazane w UE?

Nie, ale na produktach znajdują się etykiety ostrzegawcze. Agencja Standardów Żywności

(unijna wersja FDA) zaczęła wymagać w 2010 roku umieszczania ostrzeżeń na wszystkich produktach zawierających barwniki. Etykieta ostrzegawcza stwierdza: ""Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i uwagę u dzieci". Wiele firm przestawiło się na używanie naturalnych barwników (takich jak sok z buraków i annato), aby uniknąć etykiet ostrzegawczych.

W 2011 r. FDA głosowała nad tym, czy wymagać tych samych etykiet ostrzegawczych w USA, ale zdecydowała, że nie ma wystarczających dowodów (głosowanie było 8-6 przeciwko etykietom - bynajmniej nie jednogłośnie). Komisja stwierdziła, że należy przeprowadzić więcej badań na temat tego, czy barwniki spożywcze są bezpieczne dla dzieci. Kalifornijski senator stanowy wprowadził niedawno projekt ustawy

wymagającej umieszczania ostrzeżeń na barwionej żywności i napojach w Kalifornii.

Dlaczego nie wszystkie firmy używają naturalnych barwników?

Syntetyczne barwniki są tańsze, łatwiejsze w użyciu i dają bardziej spójny kolor. Ponieważ naturalne kolory pochodzą z roślin, mają większą różnorodność, a kolory są zwykle mniej żywe i bardziej subtelne.

Czy powinieneś unikać sztucznych barwników spożywczych?

Niektórzy rodzice decydują się na unikanie dodatków takich jak syntetyczne barwniki spożywcze i sztuczne słodziki, i jest to słuszny wybór. Barwniki nie służą niczemu innemu w żywności poza kolorem - a coraz więcej firm przestawia się na barwniki pochodzenia roślinnego ze względu na zapotrzebowanie konsumentów. Dlatego łatwiej niż kiedykolwiek można znaleźć naturalnie zabarwione wersje takich produktów jak jogurt o smaku owocowym.

Jeśli zastanawiasz się, czy barwniki wpływają na zachowanie Twojego dziecka, wyeliminuj je i sprawdź, czy zauważysz jakąś różnicę. Rozmawiałam z rodzicami, którzy zauważyli zmianę po wyeliminowaniu barwników i z innymi, którzy tego nie zrobili.

Oto, co ja robię

Osobiście nie mam tendencji do kupowania produktów zawierających barwniki, ponieważ istnieje tak wiele naturalnie kolorowych alternatyw. Ale nie stresuję się też tortem urodzinowym na przyjęciu czy okazjonalnym rożkiem lodów. Gdybym myślał, że moje dzieci są wrażliwe na barwniki, robiłbym rzeczy inaczej.

Czy dzieci z ADHD powinny unikać barwników spożywczych?

Niektóre dzieci z ADHD mogą skorzystać z diety bez barwników. Inne mogą nie odczuwać różnicy. Przeczytaj więcej o tym: Is There a Diet for ADHD That Actually Works?

Zrobiłam te babeczki z naturalnym barwnikiem spożywczym i wyszły świetnie!

Jak można znaleźć produkty bez sztucznych barwników spożywczych?

Sprawdź moją listę naturalnie kolorowych produktów spożywczych.

Czy mogę zrobić mój własny naturalny barwnik spożywczy?

Tak! Oto 3 sposoby na naturalnie zabarwiony lukier. A tutaj masz przepis na Naturalnie Kolorowy Lukier Różowo Jagodowy

.


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Share :

Może Cię zainteresować

Świat dezinformacji

Osoby cierpiące na ortoreksję są szczególnie podatne na twierdzenia współczesnych "guru" żywieniowych. Oto jak...