• 9 maja 2021

Pomidory: co warto o nich wiedzieć? Ciekawostki o pomidorach


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Pomidory mają wiele zalet i niewątpliwie powinny regularnie pojawiać się w naszej diecie. Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej, a w Europie pojawił się po wyprawach Kolumba. Kiedyś amerykanie kwalifikowali do jako warzywo, ale współczesna nauka pomidora nazywa owocem. A jego fenomen to wszechstronne zastosowanie a jednocześnie wiele cennych właściwości.

Pomidor i jego historia

W Europie pomidor nie od razu był doceniony. Początkowo uważany za roślinę trującą, natomiast krzewy podobały się jako element ozdobny. A gdy już poznano się na tych owocach stały się bardzo popularne i zyskiwały kolejne zastosowania. I nie ma znaczenia o jaki region chodzi, bo na całym świecie pomidor jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni. Ojczyzna pomidora są regiony andyjskie północnej części Ameryki Południowej, uprawiały go plemiona Indian na północ od równika. Około 2 tysiące lat temu te owoce przeniosły się do Ameryki Środkowej oraz Północnej. Do Europy przywiezione były w XVI wieku.

Kulinarna kariera pomidora

Niekiedy możemy słyszeć o tym, że do dzisiaj toczy się spór o to kto jako pierwszy wykorzystał kulinarnie pomidora czy Hiszpanie czy Włosi. Włosi uważają, że już pod koniec XVII wieku używali powszechnie pomidora. Jednak to Hiszpanie uprawiali go od końca XVI wieku, o czym wspominają już ogrodnicze książki w języki hiszpańskim z tego wieku. W książkach kucharskich jeszcze do XX wieku określano, że dania, w których są pomidory są daniami w stylu hiszpańskim.

Pomidory w Polsce

W Polsce pomidory zostały pierwszy raz wyhodowane w Warszawie w 1880 roku. Jednak z trudem zmieniały się nasze żywieniowe przyzwyczajenia. Pomidory większym zainteresowaniem zaczęły się cieszyć dopiero po I wojnie światowej, szczególnie popularne były przetwory np. makrele w pomidorach. Jednak prawdziwy sukces pomidorów w Polsce to dopiero II wojna Światowa. Do ich popularności przyczyniły się także importowane z krajów obozu socjalistycznego przeciery i koncentraty.

Pomidor to chyba jedyne takie warzywo, które jest aż na tyle sposobów wykorzystywane. Spożywa się go na surowo, w formie przecieru, soku, koncentratów, na gorąco, jako suszonego. Hodowany jest na skalę przemysłową, pojawia się także w małych domowych uprawach. Trzeba między innymi pamiętać o tym, że obecnie pomidory uprawia się w wielu różnych odmianach i tą kwestię także trzeba będzie mieć na uwadze. Różne są odmiany, różne są kształty proponowanych nam obecnie pomidorów, które występują jako podłużne gruszkowate, spłaszczone, ogromne, duże, średnie, gronowe, małe, koktajlowe, paprykowe, truskawkowe. Czasami się nad tym nie zastanawiamy a tak naprawdę możliwości są tutaj liczne. Dziś spotykamy już nie tylko pomidory, które są czerwone, ale również mamy pomidory pomarańczowe, żółte, zielone, różowe, a nawet fioletowe czy czarne. Oczywiście każda odmiana ma także swój smak, swoją charakterystykę, dlatego każdy miłośnik pomidorów może wybrać coś sensownego dla siebie.

Pomidor odżywia

Różnorodność pomidorów to jednak nie wszystko co obecnie nam jest proponowane i nie jest to ich największy plus. Tak naprawdę główną zaletą są walory odżywcze pomidorów. Między innymi są one taką propozycją, która ma w składzie wiele potasu. Poza tym mają również inne mikroelementy takie jak: sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, fosfor, fluor, karoten i jod. W składzie pomidorów znajdują się także cenne witaminy: z grupy B: B1, B2 i B6 oraz witaminę C i PP, a także kwasy foliowy (zalecany kobietom w ciąży) i szczawiowy.

Czerwone pomidory to również cenne źródło związków fenolowych, w tym reswertarol, który znajduje się także w czerwonym winie, opóźnia procesy starzenia, hamuje stany zapalne. Jest to również taka propozycja, która charakteryzuje się tym, że poprawia barierę krew – mózg i dzięki temu ogranicza się przenikanie czynników zapalnych do mózgu ogranicza się procesy degeneracyjne. Jest to również sposób na to, by zmniejszyć poziom cukru we krwi.

 


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Share :

Może Cię zainteresować

Jakie witaminy ma jabłko?

W naszym kraju jabłka to najbardziej przystępne cenowo owoce. Są w sprzedaży przez cały rok, często rosną na...