• 28 marca 2024

Pomarańcza - lecznicze właściwości pomarańczy

Pomarańcza ma wiele przydatnych właściwości znanych tradycyjnej medycynie.

Historia pomarańczy

Pomarańcza to najbardziej znany i rozpowszechniony cytrus. Owoce rosną na wiecznie zielonym drzewie. Kwiaty pomarańczy są duże, przyjemnie pachnące. Według niektórych botaników pomarańcza może być hybrydą pomelo i mandarynki. Oryginalne drzewo pomarańczowe wyglądało zupełnie inaczej. Było niskie, pokryte cierniami i miało gorzko-kwaśny owoc. Drzewa zaczęto uprawiać ze względu na piękny jasny kolor owoców. Stało się to w Chinach w 2300 roku pne. Stopniowo Chińczycy krzyżowali drzewa z najjaśniejszymi i najsłodszymi owocami i otrzymywali nowe odmiany. W Europie pomarańcza została rozpoznana dopiero w XV wieku. Wszyscy docenili niezwykłe i piękne owoce i podjęli próby wyhodowania drzewa w nowym klimacie. W tym celu konieczne było zbudowanie specjalnych szklarni, które chronią zamorskie owoce przed zimnem.

Zalety pomarańczy

Pomarańcza jest niezwykle pomocna przy niedoborach witamin, ponieważ zawiera wiele witamin w wysokim stężeniu: C, A, E, witaminy z grupy B. Pektyny i błonnik z pomarańczy pomagają przy różnych chorobach żołądka i jelit. Otaczają błonę śluzową, przyspieszają perystaltykę jelit w przypadku zaparć, odżywiają pożyteczne mikroorganizmy w jelitach. Sok pomarańczowy jest stosowany, aby zaostrzyć apetyt, co pomoże zjeść odpowiednią ilość pokarmu podczas choroby. Fitoncydy w tym owocu mają działanie przeciwbakteryjne. Jeśli zjesz pół pomarańczy podczas przeziębienia, osłabienia nieco ustąpią, a ty szybciej dojdziesz do siebie. Nie bez powodu pomarańcza nazywana jest słonecznym owocem. Skórka owocu zawiera olejki eteryczne, które są często używane w aromaterapii i są dodawane do różnych maści. Olejek pomarańczowy ma działanie relaksujące, uspokajające i poprawiające nastrój. Według statystyk zapach pomarańczy jest trzecim najpopularniejszym zapachem na świecie. Wyprzedza go tylko czekolada i wanilia.

Zastosowanie

Znany jest również pozytywny wpływ pomarańczy na serce i naczynia krwionośne. Antocyjany zawarte w tym owocu działają antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed szkodliwym procesem utleniania. Flawonoidy zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez zmniejszenie kruchości naczyń. Zapobiegają również powstawaniu zakrzepów krwi poprzez hamowanie krzepnięcia krwi i zwiększanie elastyczności czerwonych krwinek. Wszelkie owoce cytrusowe są silnym alergenem; tego owocu nie należy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Osobom niealergicznym można podawać pomarańcze po roku, dzieciom skłonnym do alergii - nie wcześniej niż po trzech latach. Pomarańcza ma wysoką kwasowość, która jest szkodliwa dla szkliwa zębów. Dla tych, którzy mają problemy ze szkliwem i ryzyko jego zniszczenia jest duże, po zjedzeniu pomarańczy lepiej przepłukać usta. Możesz też pić sok przez słomkę, aby chronić zęby. Z tego samego powodu picie świeżo wyciskanego soku pomarańczowego na pusty żołądek lub jedzenie owoców nie jest wskazane dla osób cierpiących na wrzody, zapalenie żołądka, wysoką kwasowość soku żołądkowego. Lepiej jest jeść owoce po posiłkach i tylko w remisji.

Zastosowanie pomarańczy w medycynie

Współczesna medycyna wykorzystuje głównie olejek pomarańczowy pozyskiwany ze skórki. Jest aktywnie wykorzystywany w aromaterapii i dodawany do różnych kosmetyków. Picie soków i jedzenie pomarańczy polecane jest również osobom osłabionym z niedoborami witamin. Pomarańcze są również przydatne do zatrzymywania żółci, moczu, zaparć; ponieważ owoc- działa żółciopędnie i przyspieszają perystaltykę jelit.

 

Share :

Może Cię zainteresować

Jakie witaminy ma jabłko?

W naszym kraju jabłka to najbardziej przystępne cenowo owoce. Są w sprzedaży przez cały rok, często rosną na...