• 19 maja 2024

Dieta Dukana – czy może być niebezpieczna dla zdrowia?

Niewątpliwie dieta Dukana jest jedną z najbardziej popularnych diet na świecie. Stworzona została przez Pierre’a Dukana – francuskiego lekarza oraz dietetyka. To odmiana białkowej diety, na czym ona polega i czy dla naszego zdrowia może się okazać niebezpieczna?

Dieta Dukana – na czym polega?

W diecie Dukana założenie jest bardzo proste i polega na tym, że spożywa się duże ilości białka a jednocześnie wyklucza na samym początku, a potem znacznie ogranicza pozostałych składników odżywczych – węglowodanów, tłuszczów. Cała dieta będzie składała się z czterech faz:

Pierwsza faza - uderzeniowa

To faza, w której najszybciej traci się kilogramy. Zazwyczaj taka faza będzie trwała od 2 do 10 dni. Jest to najbardziej restrykcyjna faza. Jadłospis będzie obejmował w tym przypadku produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego. Nie można spożywać węglowodanów oraz tłuszczów.

Druga faza – naprzemienna

To taki etap, w którym będzie dołączać się do produktów białkowych warzywa i owoce i będzie można je spożywać co drugi dzień.

Trzecia faza – utrwalania

W tej fazie będzie się wprowadzać jadłospis, w którym dodatkowo pojawiają się produkty, które mają tłuszcz oraz węglowodany złożone. W tym przypadku trwa ona do czasu uzyskania wymarzonej wagi.

Czwarta faza – stabilizacji

Tutaj odżywienia jest na podstawie zdrowej diety, które ma na celu uzyskanie efektu w postaci utrzymania obecnej masy ciała.

Autor diety podkreśla, że spożywanie dużej ilości białka w dwóch pierwszych fazach prowadzi do tego, że szybko tracimy kilogramy. Wynika to z faktu, że spożywając białka będziemy dostarczać niedużo kalorii a do strawienia tych białek potrzebujemy dużej ilości energii. A ona będzie do tego celu pozyskiwana z tkanki tłuszczowej.

Jednak taki sposób odchudzania może się okazać szkodliwy dla naszego organizmu, wpływa na pracę mózgu, wątroby i nerek.

Dieta Dukana – skutki uboczne

Stosowanie tej diety prowadzi przede wszystkim do niedoborów witamin oraz innych składników mineralnych a także błonnika – w czasie kuracji dostarcza się te składniki w małej ilości. Zwiększone spożycie białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów sprawia, że dochodzi do niedoboru tych składników, a to staje się niebezpieczne, ponieważ są to składniki, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stosowanie tej diety powodować może ospałość, brak koncentracji, kłopoty z kojarzeniem i pamięcią i osłabienie organizmu, rozdrażnienie, agresję ze względu na braki jeśli chodzi o węglowodany.

Stosowanie takiego żywienia może powodować podwyższenie we krwi poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo u osoby, która się w ten sposób odchudza istnieje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Program żywieniowy Dukana zakłada spożywanie dużej ilości białka jednak głównie to białko pochodzenia zwierzęcego. Należy pamiętać, że nawet chude mięso ma tłuszcz. Produkty pochodzenia zwierzęcego są złożone z kwasów nasyconych i one podnoszą poziom złego cholesterolu, cząsteczki wnikają w ściany tętnic i to prowadzi do rozwoju blaszek miażdżycowych. Kolejny problem to również możliwość wystąpienia kamicy nerkowej, moczowodu i pęcherzyka moczowego. Wynika to z tego, że jest większe zakwaszenie organizmu, podwyższony poziom cholesterolu we krwi, zwiększona ilości metabolitów białka.

Dlatego tak naprawdę trzeba liczyć się z tym, żę dieta Dukana może powodować różne problemy ze zdrowiem a jednocześnie jej stosowanie sprawia, że w przyszłości wszelkie kuracje odchudzające będą prawdopodobnie przynosiły mniejsze efekty.

Share :

Może Cię zainteresować

Cztery filary zdrowego stylu życia

Rozpocząłeś tydzień detoksu po przejedzeniu w weekend, ale zapomniałeś wrzucić ćwiczenia do swojej codziennej...