Dieta Montignaca - dieta dla wszystkich?
Dieta Montignaca to taka dieta, w której stawia się na jakość tych spożywanych produktów, które w założeniu mają zawierać niezbędne składniki odżywcze oraz mineralne dla naszego organizmu. Menu tej diety opiera się o produkty, które mają niski Indeks Glikemiczny. Dieta jest polecana dla wszystkich i spokojnie może być stosowana przez długi okres czasu. Najlepiej będzie jeśli zostanie ona potraktowana jako element stylu życia. Na czym taka dieta polega, czym jest indeks glikemiczny i jak powinno się taką dietę przestrzegać, jakich efektów jej stosowania można się spodziewać?
Jak indeks glikemiczny wpływa na efekty odchudzania się – czyli na temat diety Montignaca. Dieta Montignaca będzie opierać się o zdolność uwalniania glukozy z produktów spożywczych, do organizmu człowieka, która była nazwana indeksem glikemicznym. Określa on wzrost glukozy we krwi po spożyciu 50 gram określonego produktu. Im wyższy będzie IG, tym więcej glukozy zostanie transportowanej do krwi człowieka. Wyróżnia się trzystopniowy podział artykułów spożywczych na takie o niskim, średnim oraz wysokim IG. Najbardziej pożądanymi w procesie odchudzenia będą takie, które mają niski poziom IG.
Autor diety, Michael Montignac był pracownikiem koncernu farmaceutycznego. Dietę opracował w czasie prowadzenia badań odnoszących się do ryzyka zachorowalności na cukrzycę. Szczególną uwagę poświęcił hormonowi trzustki – insulinie, który jest przekazywany z krwi do komórek części cukru, gdzie jest wykorzystany jako źródło energii. Pozostały, przyswojonych i niespalony cukier trafia do tkanki tłuszczowej, powoduje jej rozrost. Im więcej glukozy znajduje się w pokarmach tym wydajniejsza będzie praca trzustki nad produkcją hormonów.
Stały nadmiar cukru przekłada się na produkcję większej ilości insuliny co jest jednoznaczne z tym, że rośnie tkanka tłuszczowa. Składnikami odżywczymi, które dostarczają cukier do procesu trawienia są węglowodany. Montignac w czasie wielu lat swoich badań odkrył, że nie wszystkie węglowodany powodują taki sam wzrost poziomu cukru we krwi. Badał setki produktów i grupował je właśnie według tego czynnika.
Dieta Montignaca – zasady Podstawowa zasada jest taka, że istnieje zakaz spożywania składników z wysokim IG przekraczającym 50 i będą to przede wszystkim
Podstawową zasadą diety Montignaca jest zakaz spożywania produktów o indeksie glikemicznym przekraczającym 50. Należą do nich przede wszystkim: ziemniaki (za wyjątkiem młodych), piwo, suszone owoce, winogrona, banany, miód, słodzone dżemy, cukierki, ciasta, cukier, białe pieczywo, biały ryż, białe makarony, biała mąka, kukurydza.
Natomiast jeśli chodzi o listę zalecanych produktów to jest ona bardzo długa i kluczowa będzie niska zawartość cukru oraz niski stopień przetworzenia. Szczególnie chodzi tutaj te składniki, które mają IG poniżej 35 i będą to: warzywa (szpinak, szparagi, szczaw, seler, sałata, rzodkiewka, rzepa, por, pomidory, papryka, ogórki, kapusta, kalafior, fasola szparagowa, cykoria, cukinia, cebula, bakłażan, brukselka oraz surowa marchew oraz buraki czerwone), świeże owoce (wiśnie, truskawki, śliwki, porzeczki czerwone, nektarynki, pomarańcze, morele, marakuja, maliny, jagody, jabłka, gruszki, figi, brzoskwinie oraz agrest), rośliny strączkowe (soczewica, groch, groszek zielony, fasola, ciecierzyca), zboża i nasiona, jogurt naturalny, pędy bambusa, grzyby, ciemna czekolada zawierająca powyżej 70% kakao.
Na diecie nie liczy się kalorii a założeniem jest spożywanie posiłków z określonym IG. Zakłada się trzy posiłki główne w ciągu dnia i dwie przekąski pomiędzy nimi, by utrzymać odpowiednio procesy trawienne. Dzienna dawka napojów to około 2-2,5 l. Ostatni posiłek spożywa się około 4 godziny przed snem.