• 9 maja 2021

Jaka jest najzdrowsza droga do gotowania i jedzenia jajek?


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Jajka to tanie, ale niezwykle pożywne jedzenie.

Zawierają stosunkowo niewiele kalorii, ale są pełne:

  • białka
  • Witaminy
  • minerały
  • zdrowe tłuszcze
  • różne śladowe składniki odżywcze

Jednak sposób, w jaki przygotowujesz swoje jaja, może mieć wpływ na ich profil żywieniowy.

Ten artykuł bada najzdrowsze sposoby gotowania i jedzenia jajek.

Przegląd różnych metod gotowania
Jajka są pyszne i niezwykle wszechstronne.

Można je gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi potrawami, takimi jak warzywa.

Gotowanie ich niszczy również wszelkie niebezpieczne bakterie, czyniąc je bezpieczniejszymi do jedzenia.

Oto rozbicie najbardziej popularnych metod gotowania:

Gotowane
Jajka na twardo gotuje się w ich skorupkach w garnku z wrzącą wodą przez 6-10 minut, w zależności od tego, jak dobrze ugotowane ma być żółtko.

Im dłużej je gotujesz, tym twardsze staje się żółtko.

Poached
Jajka w kubełkach gotuje się w nieco chłodniejszej wodzie.

Są popękane w garnku z gotującą się wodą o temperaturze 71-82°C (160-180°F) i gotowane przez 2,5-3 minuty.

Smażone
Jajka smażone są rozbijane na gorącej patelni, w której znajduje się cienka warstwa tłuszczu do gotowania.

Następnie można je ugotować "słoneczną stroną do góry", co oznacza, że jajko jest smażone po jednej stronie, lub "na łatwiznę", co oznacza, że jajko jest smażone po obu stronach.

Upieczone
Upieczone jajka gotuje się w gorącym piekarniku w naczyniu płaskodennym aż do momentu odstawienia jajka.

Jajecznica
Jajecznicę ubija się w misce, wlewa do gorącej patelni i miesza na wolnym ogniu, aż stwardnieje.

Omlet
Aby zrobić omlet, jajka ubija się, wlewa do gorącej patelni i gotuje powoli na małym ogniu, aż stwardnieją.

W przeciwieństwie do jajecznicy, omlet nie jest mieszany, gdy jest na patelni.

Mikrofalówka
Mikrofalówki mogą być używane do gotowania jaj na wiele różnych sposobów. Gotowanie jajek w mikrofalówce zajmuje znacznie mniej czasu niż na kuchence.

Jednak zazwyczaj nie jest to dobry pomysł na mikrofalówkę z jajami, które wciąż znajdują się w ich skorupkach. Dzieje się tak dlatego, że ciśnienie może w nich szybko narastać i mogą one eksplodować (1Trusted Source, 2Trusted Source).

STRESZCZENIE
Jaja mogą być gotowane na wiele różnych sposobów, w tym do gotowania, kłusownictwa, smażenia, pieczenia i jajecznicowania.

 


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Share :

Może Cię zainteresować