• 28 marca 2024

Jaka jest najzdrowsza droga do gotowania i jedzenia jajek?

Jajka to tanie, ale niezwykle pożywne jedzenie.

Zawierają stosunkowo niewiele kalorii, ale są pełne:

  • białka
  • Witaminy
  • minerały
  • zdrowe tłuszcze
  • różne śladowe składniki odżywcze

Jednak sposób, w jaki przygotowujesz swoje jaja, może mieć wpływ na ich profil żywieniowy.

Ten artykuł bada najzdrowsze sposoby gotowania i jedzenia jajek.

Przegląd różnych metod gotowania
Jajka są pyszne i niezwykle wszechstronne.

Można je gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi potrawami, takimi jak warzywa.

Gotowanie ich niszczy również wszelkie niebezpieczne bakterie, czyniąc je bezpieczniejszymi do jedzenia.

Oto rozbicie najbardziej popularnych metod gotowania:

Gotowane
Jajka na twardo gotuje się w ich skorupkach w garnku z wrzącą wodą przez 6-10 minut, w zależności od tego, jak dobrze ugotowane ma być żółtko.

Im dłużej je gotujesz, tym twardsze staje się żółtko.

Poached
Jajka w kubełkach gotuje się w nieco chłodniejszej wodzie.

Są popękane w garnku z gotującą się wodą o temperaturze 71-82°C (160-180°F) i gotowane przez 2,5-3 minuty.

Smażone
Jajka smażone są rozbijane na gorącej patelni, w której znajduje się cienka warstwa tłuszczu do gotowania.

Następnie można je ugotować "słoneczną stroną do góry", co oznacza, że jajko jest smażone po jednej stronie, lub "na łatwiznę", co oznacza, że jajko jest smażone po obu stronach.

Upieczone
Upieczone jajka gotuje się w gorącym piekarniku w naczyniu płaskodennym aż do momentu odstawienia jajka.

Jajecznica
Jajecznicę ubija się w misce, wlewa do gorącej patelni i miesza na wolnym ogniu, aż stwardnieje.

Omlet
Aby zrobić omlet, jajka ubija się, wlewa do gorącej patelni i gotuje powoli na małym ogniu, aż stwardnieją.

W przeciwieństwie do jajecznicy, omlet nie jest mieszany, gdy jest na patelni.

Mikrofalówka
Mikrofalówki mogą być używane do gotowania jaj na wiele różnych sposobów. Gotowanie jajek w mikrofalówce zajmuje znacznie mniej czasu niż na kuchence.

Jednak zazwyczaj nie jest to dobry pomysł na mikrofalówkę z jajami, które wciąż znajdują się w ich skorupkach. Dzieje się tak dlatego, że ciśnienie może w nich szybko narastać i mogą one eksplodować (1Trusted Source, 2Trusted Source).

STRESZCZENIE
Jaja mogą być gotowane na wiele różnych sposobów, w tym do gotowania, kłusownictwa, smażenia, pieczenia i jajecznicowania.

 

Share :

Może Cię zainteresować