Mięta: 11 cudownych korzyści zdrowotnych, fakty o wartościach odżywczych i zdrowe przepisy
Mięta, powszechnie znana jako pudina, jest ziołem, które można znaleźć w każdej indyjskiej kuchni. Dobrze rozwija się w chłodnym zimowym klimacie północnych Indii, a wielu domowników uprawia ją w doniczkach. Obfity dodatek liści mięty jako dekoracji nie tylko poprawia wygląd potrawy, ale także nadaje jej wyjątkowej świeżości. Można ją stosować zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Napoje orzeźwiające często zawierają to zioło, ponieważ niesie ono ze sobą szereg korzyści, takich jak świeżość oddechu i ochłodzenie ciała. Co więcej, to z pewnością nie jest zakres jego przydatności. Z pewnością będziesz zaskoczony mnogością korzyści odżywczych związanych z tym szmaragdowozielonym ziołem tak bliskim sercu Indii.
Spis treści
- Fakty żywieniowe mięty11 korzyści zdrowotnych mięty2 Zdrowe przepisy z miętyPodsumowanieCzęsto zadawane pytania
Wartości odżywcze mięty
Mięta/Pudina jest członkiem rodziny Lamiaceae lub Labiatae. Aromatyczna z natury, mięta posiada wspaniały zielony kolor, który jest kojący dla oka. Mięta jest dostępna w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to mięta pieprzowa i mięta śnieżna, spośród 15-20 rodzajów mięty uprawianych regularnie. Od wieków uprawia się ją komercyjnie w Indiach. Jednak w każdym kraju, w którym panują słoneczne warunki, można ją uprawiać w ogromnych ilościach. Część USA, Bliski Wschód i Azja Południowa słyną z wysokiej wydajności i doskonałej jakości. Wariant znany jako mięta japońska jest obecnie uprawiany również w Indiach. Mięta zawiera wiele składników odżywczych. Zawartość składników odżywczych w mięcie przedstawia się następująco.
Mięta (2 łyżki/3gramy)
- Kalorie - 2Białko - 0.2gmWęglowodany - 0.2gmTłuszcz - 0 gmBłonnik - 0.2gm
Mięta zawiera potas, żelazo, fosfor, witaminę A i C, a także wapń i magnez w mniejszych ilościach. Na szczęście, nie musisz spożywać ogromnych ilości mięty dla zdrowia, ponieważ małe ilości również zdziałają cuda. Sprawdźmy związane z tym korzyści zdrowotne mięty, aby cieszyć się życiem zdrowym i owocnym.
11 korzyści zdrowotnych płynących z mięty
#1 Rozwiązuje problemy żołądkowo-jelitowe
Mięta ma uspokajający wpływ na podrażniony żołądek. Od niepamiętnych czasów używano jej do łagodzenia rozstroju żołądka. Możesz spróbować jej, aby znaleźć ulgę w kilku problemach związanych z układem pokarmowym, w tym niestrawności, zespołu jelita drażliwego, bólu brzucha i wzdęć. Mięta eliminuje wszystkie szkodliwe mikroby z jelit i pomaga rozluźnić mięśnie brzucha, dzięki czemu można znaleźć ulgę. Dlatego też wielu Hindusów woli żuć tabletki miętowe po szczególnie obfitym posiłku.
#2 Właściwości antyalergiczne
Liść mięty zawiera kwas rozmarynowy, antyoksydant o właściwościach antyalergicznych. Regularne spożywanie mięty, szczególnie w zimie, może pomóc pacjentom cierpiącym na astmę znaleźć ulgę. Jej przeciwzapalna natura nie tylko pozwoli Ci pozbyć się zatorów w drogach oddechowych, ale także ułatwi przepływ tlenu i przyniesie ulgę.
#3 Ulga w przeziębieniu
Mentol, główny składnik mięty, może pomóc Ci oczyścić zatkany nos. Pomaga również rozbić flegmę i upłynnić śluz powodując jego szybkie wydalenie. W ten sposób można znaleźć ulgę od zatkanego nosa i dokuczliwych bólów głowy podczas przeziębienia. To jest powód, dla którego tak wiele maści i wcierek przeciw przekrwieniu zawiera miętę.
#4 Poprawia funkcjonowanie mózgu
Badania wykazują, że olejki aromatyczne obecne w liściach mięty mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, czujność i zwiększyć moc retencji. Uważa się również, że mięta zwiększa zdolności poznawcze.
#5 Eliminuje nieświeży oddech
Prawie każdy człowiek sięga po miętę po dużym posiłku, aby odświeżyć oddech. Mięta jest znana z ukrywania nieprzyjemnego zapachu związanego z konsumpcją ostrych potraw. Jednak zioło to jedynie maskuje zapach, ale nie robi nic, aby zabić bakterie związane z nieświeżym oddechem.
#6 Łagodzi poranną chorobę
Wąchanie świeżych liści mięty o poranku lub ich żucie sprawi, że mdłości miną. Jest to szczególnie pomocne dla przyszłych matek, które mogą być nękane porannymi mdłościami w pierwszym trymestrze ciąży.
#7 Łatwe do strawienia
Ajurweda, starożytna praktyka lecznicza Indii, zaleca stosowanie mięty w celu pobudzenia diety. Ma ona działanie chłodzące na organizm. Poza tym posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, które pomagają organizmowi trawić pokarm bez powodowania dyskomfortu.
#8 Stress Buster
Dodanie kropli olejku miętowego i potarcie nim czoła może pomóc w uspokojeniu umysłu. Możesz jednak również okresowo popijać herbatę miętową, aby uzyskać ulgę od stresu i niepokoju. Będziesz również w stanie dobrze spać, gdy twój umysł będzie spokojny i opanowany.
#9 Poprawia jakość skóry
Połączenie mentolu i kwasu salicylowego obecnego w mięcie może mieć magiczny wpływ na Twoją skórę. Upewnij się, że włączysz miętę do swojego schematu pielęgnacji skóry, aby rozjaśnić cerę i pozbyć się trądziku. Witamina A obecna w ziole reguluje wydzielanie oleju, co pomoże Ci mieć piękną, wolną od skaz skórę.
#10 Dobre dla zdrowia zębów
Żucie mięty jest również wspierane przez "American Dental Association". Działanie to uwalnia przeciwzapalne i antybakteryjne składniki mięty, które nie tylko dokładnie oczyszczają jamę ustną, ale także pomagają utrzymać zdrowe zęby i dziąsła. Co więcej, czynność żucia zwiększa wydzielanie śliny, umożliwiając Twojemu organizmowi usunięcie nadmiaru kwasów w jamie ustnej.
#11 Ułatwia utratę wagi
Korzyści trawienne płynące z mięty pomogą Ci utrzymać niską wagę. Mięta w twoim jedzeniu będzie stymulować enzymy żołądkowe powodując, że jedzenie będzie szybko wchłaniane. Spowoduje to zwiększenie tempa metabolizmu. W związku z tym stracisz dodatkowe kilogramy i pozostaniesz w formie bez uszczerbku dla swojego zdrowia.
Top 2 zdrowe przepisy z mięty
#1 Mięta Mung Lentils
Składniki:
- ½ filiżanki mung dal/moong soczewicy1,5 filiżanki wody¼ łyżeczki pełnej kurkumy w proszku/haldiSól do smaku.
Składniki do temperowania (tadka):
- 1 łyżka oleju lub ghee¼ łyżeczki nasion kminu (jeera)½ łyżeczki czerwonego chilli w proszkuSzczypta asafoetidy w proszku (heeng)1 łyżka posiekanych liści mięty.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i umyj soczewicę.Ugotuj pod ciśnieniem moong dal z kurkumą w 1,5 szklanki wody.Otwórz pokrywę garnka i zetrzyj ugotowaną soczewicę trzepaczką lub łyżką.Rozgrzej olej lub ghee na małej patelni.Dodaj nasiona kminu i pozwól im się rozchlapać. Dodaj asafoetida, chili w proszku i smażyć przez 20-30 sekund.Dodaj posiekane liście mięty, ugotowaną soczewicę, sól i dobrze wymieszaj.Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty i podawaj na gorąco.
Ciesz się nim z gorącym parującym ryżem lub indyjskimi chlebkami (chapatis lub parathas).
#2 Miętowy chutney/Pudina chutney
Składniki:
- 2 filiżanki posiekanej kolendry (dhania)1/4 filiżanki świeżych liści mięty (pudina patta)1 łyżka świeżo startego kokosa1 łyżka namoczonych płatków ryżowych (chiwra) lub 2 łyżki orzeszków ziemnych1 łyżka zielonych chili (grubo posiekanych)1 łyżeczka nasion kminku (jeera)2 łyżeczki soku z cytrynySól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do blendera wraz z 4 łyżkami wody i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty. Przechowuj w lodówce do czasu, aż będziesz potrzebował jej użyć.
Podawaj w małych szklanych miseczkach, przyozdabiając ją świeżą gałązką liści mięty. Jest to idealny dodatek do Idli, dosa, Dhokla, kanapek, wrapów, itp.
Podsumowanie
Mięta jest wspaniałym ziołem o świeżym smaku i niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Jako źródło składników odżywczych, może być bezpiecznie dodawana do wielu potraw. Od smacznych przekąsek po przystawki, dania główne i desery, mięta wszędzie sprawdza się jako pożywny dodatek. Przynosi korzyści każdej części ciała, poprawiając cerę, oczyszczając usta i odświeżając oddech, a także pomagając zrzucić zbędne kilogramy. Chociaż możesz czerpać z niej korzyści spożywając kapsułki i tabletki zawierające miętę, najpopularniejszym sposobem jej stosowania pozostaje indyjski sposób ożywiania potraw miętą.