• 26 kwietnia 2024

Mięta: 11 cudownych korzyści zdrowotnych, fakty o wartościach odżywczych i zdrowe przepisy

Mięta, powszechnie znana jako pudina, jest ziołem, które można znaleźć w każdej indyjskiej kuchni. Dobrze rozwija się w chłodnym zimowym klimacie północnych Indii, a wielu domowników uprawia ją w doniczkach. Obfity dodatek liści mięty jako dekoracji nie tylko poprawia wygląd potrawy, ale także nadaje jej wyjątkowej świeżości. Można ją stosować zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Napoje orzeźwiające często zawierają to zioło, ponieważ niesie ono ze sobą szereg korzyści, takich jak świeżość oddechu i ochłodzenie ciała. Co więcej, to z pewnością nie jest zakres jego przydatności. Z pewnością będziesz zaskoczony mnogością korzyści odżywczych związanych z tym szmaragdowozielonym ziołem tak bliskim sercu Indii.

Spis treści

    Fakty żywieniowe mięty11 korzyści zdrowotnych mięty2 Zdrowe przepisy z miętyPodsumowanieCzęsto zadawane pytania

Wartości odżywcze mięty

Mięta/Pudina jest członkiem rodziny Lamiaceae lub Labiatae. Aromatyczna z natury, mięta posiada wspaniały zielony kolor, który jest kojący dla oka. Mięta jest dostępna w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to mięta pieprzowa i mięta śnieżna, spośród 15-20 rodzajów mięty uprawianych regularnie. Od wieków uprawia się ją komercyjnie w Indiach. Jednak w każdym kraju, w którym panują słoneczne warunki, można ją uprawiać w ogromnych ilościach. Część USA, Bliski Wschód i Azja Południowa słyną z wysokiej wydajności i doskonałej jakości. Wariant znany jako mięta japońska jest obecnie uprawiany również w Indiach. Mięta zawiera wiele składników odżywczych. Zawartość składników odżywczych w mięcie przedstawia się następująco.

Mięta (2 łyżki/3gramy)

    Kalorie - 2Białko - 0.2gmWęglowodany - 0.2gmTłuszcz - 0 gmBłonnik - 0.2gm

Mięta zawiera potas, żelazo, fosfor, witaminę A i C, a także wapń i magnez w mniejszych ilościach. Na szczęście, nie musisz spożywać ogromnych ilości mięty dla zdrowia, ponieważ małe ilości również zdziałają cuda. Sprawdźmy związane z tym korzyści zdrowotne mięty, aby cieszyć się życiem zdrowym i owocnym.

11 korzyści zdrowotnych płynących z mięty

#1 Rozwiązuje problemy żołądkowo-jelitowe

Mięta ma uspokajający wpływ na podrażniony żołądek. Od niepamiętnych czasów używano jej do łagodzenia rozstroju żołądka. Możesz spróbować jej, aby znaleźć ulgę w kilku problemach związanych z układem pokarmowym, w tym niestrawności, zespołu jelita drażliwego, bólu brzucha i wzdęć. Mięta eliminuje wszystkie szkodliwe mikroby z jelit i pomaga rozluźnić mięśnie brzucha, dzięki czemu można znaleźć ulgę. Dlatego też wielu Hindusów woli żuć tabletki miętowe po szczególnie obfitym posiłku.

#2 Właściwości antyalergiczne

Liść mięty zawiera kwas rozmarynowy, antyoksydant o właściwościach antyalergicznych. Regularne spożywanie mięty, szczególnie w zimie, może pomóc pacjentom cierpiącym na astmę znaleźć ulgę. Jej przeciwzapalna natura nie tylko pozwoli Ci pozbyć się zatorów w drogach oddechowych, ale także ułatwi przepływ tlenu i przyniesie ulgę.

#3 Ulga w przeziębieniu

Mentol, główny składnik mięty, może pomóc Ci oczyścić zatkany nos. Pomaga również rozbić flegmę i upłynnić śluz powodując jego szybkie wydalenie. W ten sposób można znaleźć ulgę od zatkanego nosa i dokuczliwych bólów głowy podczas przeziębienia. To jest powód, dla którego tak wiele maści i wcierek przeciw przekrwieniu zawiera miętę.

#4 Poprawia funkcjonowanie mózgu

Badania wykazują, że olejki aromatyczne obecne w liściach mięty mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, czujność i zwiększyć moc retencji. Uważa się również, że mięta zwiększa zdolności poznawcze.

#5 Eliminuje nieświeży oddech

Prawie każdy człowiek sięga po miętę po dużym posiłku, aby odświeżyć oddech. Mięta jest znana z ukrywania nieprzyjemnego zapachu związanego z konsumpcją ostrych potraw. Jednak zioło to jedynie maskuje zapach, ale nie robi nic, aby zabić bakterie związane z nieświeżym oddechem.

#6 Łagodzi poranną chorobę

Wąchanie świeżych liści mięty o poranku lub ich żucie sprawi, że mdłości miną. Jest to szczególnie pomocne dla przyszłych matek, które mogą być nękane porannymi mdłościami w pierwszym trymestrze ciąży.

#7 Łatwe do strawienia

Ajurweda, starożytna praktyka lecznicza Indii, zaleca stosowanie mięty w celu pobudzenia diety. Ma ona działanie chłodzące na organizm. Poza tym posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, które pomagają organizmowi trawić pokarm bez powodowania dyskomfortu.

#8 Stress Buster

Dodanie kropli olejku miętowego i potarcie nim czoła może pomóc w uspokojeniu umysłu. Możesz jednak również okresowo popijać herbatę miętową, aby uzyskać ulgę od stresu i niepokoju. Będziesz również w stanie dobrze spać, gdy twój umysł będzie spokojny i opanowany.

#9 Poprawia jakość skóry

Połączenie mentolu i kwasu salicylowego obecnego w mięcie może mieć magiczny wpływ na Twoją skórę. Upewnij się, że włączysz miętę do swojego schematu pielęgnacji skóry, aby rozjaśnić cerę i pozbyć się trądziku. Witamina A obecna w ziole reguluje wydzielanie oleju, co pomoże Ci mieć piękną, wolną od skaz skórę.

#10 Dobre dla zdrowia zębów

Żucie mięty jest również wspierane przez "American Dental Association". Działanie to uwalnia przeciwzapalne i antybakteryjne składniki mięty, które nie tylko dokładnie oczyszczają jamę ustną, ale także pomagają utrzymać zdrowe zęby i dziąsła. Co więcej, czynność żucia zwiększa wydzielanie śliny, umożliwiając Twojemu organizmowi usunięcie nadmiaru kwasów w jamie ustnej.

#11 Ułatwia utratę wagi

Korzyści trawienne płynące z mięty pomogą Ci utrzymać niską wagę. Mięta w twoim jedzeniu będzie stymulować enzymy żołądkowe powodując, że jedzenie będzie szybko wchłaniane. Spowoduje to zwiększenie tempa metabolizmu. W związku z tym stracisz dodatkowe kilogramy i pozostaniesz w formie bez uszczerbku dla swojego zdrowia.

Top 2 zdrowe przepisy z mięty

#1 Mięta Mung Lentils

Składniki:
    ½ filiżanki mung dal/moong soczewicy1,5 filiżanki wody¼ łyżeczki pełnej kurkumy w proszku/haldiSól do smaku.
Składniki do temperowania (tadka):
    1 łyżka oleju lub ghee¼ łyżeczki nasion kminu (jeera)½ łyżeczki czerwonego chilli w proszkuSzczypta asafoetidy w proszku (heeng)1 łyżka posiekanych liści mięty.
Sposób przygotowania:
    Oczyść i umyj soczewicę.Ugotuj pod ciśnieniem moong dal z kurkumą w 1,5 szklanki wody.Otwórz pokrywę garnka i zetrzyj ugotowaną soczewicę trzepaczką lub łyżką.Rozgrzej olej lub ghee na małej patelni.Dodaj nasiona kminu i pozwól im się rozchlapać. Dodaj asafoetida, chili w proszku i smażyć przez 20-30 sekund.Dodaj posiekane liście mięty, ugotowaną soczewicę, sól i dobrze wymieszaj.Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty i podawaj na gorąco.

Ciesz się nim z gorącym parującym ryżem lub indyjskimi chlebkami (chapatis lub parathas).

#2 Miętowy chutney/Pudina chutney

Składniki:
    2 filiżanki posiekanej kolendry (dhania)1/4 filiżanki świeżych liści mięty (pudina patta)1 łyżka świeżo startego kokosa1 łyżka namoczonych płatków ryżowych (chiwra) lub 2 łyżki orzeszków ziemnych1 łyżka zielonych chili (grubo posiekanych)1 łyżeczka nasion kminku (jeera)2 łyżeczki soku z cytrynySól do smaku.
Sposób przygotowania:
    Dodaj wszystkie składniki do blendera wraz z 4 łyżkami wody i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty. Przechowuj w lodówce do czasu, aż będziesz potrzebował jej użyć.

Podawaj w małych szklanych miseczkach, przyozdabiając ją świeżą gałązką liści mięty. Jest to idealny dodatek do Idli, dosa, Dhokla, kanapek, wrapów, itp.

Podsumowanie

Mięta jest wspaniałym ziołem o świeżym smaku i niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Jako źródło składników odżywczych, może być bezpiecznie dodawana do wielu potraw. Od smacznych przekąsek po przystawki, dania główne i desery, mięta wszędzie sprawdza się jako pożywny dodatek. Przynosi korzyści każdej części ciała, poprawiając cerę, oczyszczając usta i odświeżając oddech, a także pomagając zrzucić zbędne kilogramy. Chociaż możesz czerpać z niej korzyści spożywając kapsułki i tabletki zawierające miętę, najpopularniejszym sposobem jej stosowania pozostaje indyjski sposób ożywiania potraw miętą.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ's)

Q. W jaki sposób można uzyskać korzyści zdrowotne z mięty? A. Istnieją różne sposoby, aby włączyć miętę do rutyny dla różnych korzyści.1. Jedzenie 10-15 świeżych liści, dodać je do wody detox lub herbaty lub do curry lub innych preparatów spożywczych2. Dodając kilka kropli olejku miętowego do procesu gotowania na parze dla przeziębienia lub dodać do odświeżaczy pokojowych3. Spożywanie soku lub pasty miętowej, nawet olej miętowy może być włączony do rutyny zdrowia skóry i włosów Q. Czy spożywanie zbyt dużej ilości mięty jest szkodliwe? A. Zbyt duże spożycie może prowadzić do niektórych efektów, w tym zgaga, suchość w ustach, nudności i wymioty. Osoby cierpiące na chorobę refluksową przełyku (GERD) nie powinny używać mięty w celu złagodzenia problemów trawiennych, ponieważ mięta często wywołuje objawy GERD. P. Jaki jest najlepszy sposób spożywania mięty? A. Najlepszym sposobem jest spożywanie 12-15 świeżych liści mięty dziennie. Można je nawet dodawać do wody detoksykacyjnej, herbat ziołowych, jogurtu, smoothie, sałatek, zup, dipów i sosów itp. Q. Czy mogę uprawiać miętę w moim ogrodzie? A. Tak. Najłatwiejszym i najczęstszym sposobem uprawy mięty jest dobrze ukorzeniona roślina startowa w pojemniku w szkółce. Q. Czy mięta zawiera jakieś witaminy? A. Tak. Mięta jest dobrym źródłem witaminy A, C i jest bogata w przeciwutleniacze.
Tags: menthaMintMint i korzyści zdrowotnemint chutneymint zdrowe przepisyMint liściemint mung soczewicamint odżywcze faktyspudina

Share :

Może Cię zainteresować

Cztery filary zdrowego stylu życia

Rozpocząłeś tydzień detoksu po przejedzeniu w weekend, ale zapomniałeś wrzucić ćwiczenia do swojej codziennej...