• 20 kwietnia 2024

Czy korzeń cykorii daje ci gazy?

Korzeń cykorii, składnik wielu zdrowych produktów spożywczych, może być przyczyną Twoich wzdęć, gazów i bólu brzucha. Oto, co musisz wiedzieć!

Kilka lat temu, batoniki Fiber One z dodatkiem błonnika i posypką czekoladową były czymś, po co sięgałem od czasu do czasu, aby zaspokoić głód słodyczy. Pewnego dnia rozmawiałam z przyjaciółką i pojawił się temat tych batonów.

"Nie mogę ich jeść" - powiedziała. "Sprawiają, że mam wzdęcia i gazy".

Mój "Lightbulb Moment"

Poszperałam trochę i dowiedziałam się, że ekstrakt z korzenia cykorii

, pierwszy składnik tych batoników, powoduje u niektórych osób takie problemy jak wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Dowiedziałem się również, że zawiera go również pełnoziarnisty płatek śniadaniowy Kashi, który jadłem każdego ranka.

You might also like: CZYM SĄ NATURALNE AROMATY? POZNAJ FAKTY!

Czym w ogóle jest korzeń cykorii?

Korzeń cykorii to roślina, która jest powszechnie stosowana jako dodatek błonnika w wielu produktach.

Podczas gdy inne błonniki są rozkładane wolniej, korzeń cykorii jest rozkładany szybko i całkowicie przez bakterie w jelicie grubym, co może wywołać objawy takie jak gazy, wzdęcia brzucha, bóle brzucha i dudnienie w jelitach. Niektórzy ludzie tolerują ją doskonale, ale inni (jak ja i mój przyjaciel) nie.

Osoby z IBS (zespół jelita drażliwego) mogą być szczególnie wrażliwe na korzeń cykorii.

Co to jest inulina?

Jeśli myślisz, że możesz mieć problemy z korzeniem cykorii, powinieneś również sprawdzać etykiety pod kątem zawartości INULINY

.

Inulina to rodzaj błonnika, który znajduje się w korzeniu cykorii, a także w szparagach, topinamburze, cebuli i czosnku. Inulina jest znana jako "prebiotyk", co oznacza, że pomaga karmić zdrowe bakterie w twoich jelitach - co jest dobrą rzeczą, chyba że jesteś na nią wrażliwy, tak jak ja!

Inulina jest szeroko stosowana w produktach, które są wzmocnione błonnikiem, takich jak produkty bezglutenowe i low-carb, proszki proteinowe oraz batony i płatki śniadaniowe, takie jak te, o których wspomniałam. Nie tylko oferuje ona dodatkowy błonnik, ale także dodaje słodyczy, dzięki czemu producenci mogą używać mniej cukru. Inulina nadaje też kremową konsystencję (jak to się mówi w branży przetwórstwa spożywczego!), więc jest pomocna przy produkcji lodów i jogurtów wzbogacanych błonnikiem.

Jakie produkty spożywcze zawierają korzeń cykorii i inulinę?

Wszystkie wymienione produkty spożywcze są naturalnym źródłem inuliny:

  • Pory
  • Szparagi
  • Karczochy jerozolimskie
  • Cebula
  • Czosnek

Jednak, jak odkryłem, inulina i korzeń cykorii są dodawane do zaskakującej liczby przetworzonych produktów spożywczych w celu zwiększenia zawartości błonnika, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako nisko węglowodanowe lub o wysokiej zawartości błonnika.

Poniższa żywność może zawierać inulinę lub korzeń cykorii na liście składników, więc jeśli uważasz, że jesteś na nie wrażliwy, sprawdź etykiety pod kątem zawartości korzenia cykorii , ekstraktu z korzenia cykorii lub inuliny:

  • Proszki proteinowe, takie jak Orgain i Vega
  • Niektóre płatki śniadaniowe o wysokiej zawartości błonnika, takie jak Kashi GOLEAN
  • Batony błonnikowe, takie jak Fiber One
  • Batonygranolowe, takie jak KIND i Nature Valley
  • Ciasteczka proteinowe, takie jak Lenny & Larry's Complete Cookie
  • Produkty chlebowe oznaczone jako "low carb", takie jak ThinSlim
  • Niskokaloryczne lody, takie jak Halo Top i Arctic Zero (korzeń cykorii jest wymieniony jako "błonnik prebiotyczny")
  • Niektóre jogurty, takie jak Oikos Triple Zero
  • Suplementy błonnika, w tym gumy do żucia i proszki

Które batoniki KIND nie zawierają korzenia cykorii i inuliny?

To pytanie otrzymałam od kilku osób, więc skontaktowałam się z pracownikami KIND, aby uzyskać odpowiedź. Nie ma inuliny/korzenia cykorii w następujących odmianach batonów KIND:

  • Pressed by KIND (smaki inne niż czekoladowe)
  • KIND Healthy Grains
  • KIND Sweet & Spicy Bars

Jak można stwierdzić, ile korzenia cykorii i inuliny znajduje się w żywności?

W tej chwili nie jest to możliwe, ale lista składników i panel faktów żywieniowych oferują pewne wskazówki. Jeśli zobaczysz "korzeń cykorii", "błonnik z korzenia cykorii" lub "inulinę" wymienione na pierwszych składnikach (jak w batonach Fiber One), możesz założyć, że produkt zawiera przyzwoitą ilość tych składników, ponieważ są one wymienione w kolejności wagowej.

Jeśli jest to produkt spożywczy, który normalnie nie zawiera błonnika (jak jogurt lub sok), należy sprawdzić całkowitą zawartość błonnika na panelu informacji o wartości odżywczej. Na przykład, jeśli jogurt zawiera inulinę (i nie zawiera żadnych innych włókien), a jego zawartość wynosi 3 gramy błonnika, to prawdopodobnie zawiera on 3 gramy inuliny.

Czy korzeń cykorii/inulina jest zdrowa?

Tak. Inulina jest błonnikiem i zarówno dorośli, jak i dzieci otrzymują około połowy jej dziennego zapotrzebowania. Błonnik taki jak inulina może również pomóc w utrzymaniu regularności, a zaparcia są poważnym problemem dla dzieci i dorosłych.

Ponieważ inulina jest prebiotykiem, może również pomóc zwiększyć ilość pożytecznych bakterii w jelitach - a dobrze zbilansowany mikrobiom (biliony bakterii w przewodzie pokarmowym) może oznaczać lepszy ogólny stan zdrowia.

Istnieją również badania wykazujące, że korzeń cykorii może pomóc ograniczyć przejadanie się, a nawet pomóc organizmowi wchłonąć więcej wapnia.

Uwaga: Niektóre osoby z alergią na ambrozję mogą również reagować na korzeń cykorii, ponieważ ambrozja i cykoria należą do tej samej rodziny.

Jaka ilość powoduje gazy?

To prawdopodobnie zależy od osoby. Niektóre badania wykazały, że nawet 20 gramów dziennie jest dobrze tolerowane. Ale w jednym z badań dorośli dobrze radzili sobie z ilością do 10 gramów, ale większa ilość wywoływała u niektórych gazy i wzdęcia. Mnie osobiście przeszkadza 10 gramów w jednym batonie Fiber One.

Na sponsorowanej konferencji, w której niedawno uczestniczyłem, przedstawiciele Instytutu Beneo (produkują błonniki uzupełniające, w tym te zawierające korzeń cykorii) powiedzieli, że można wytworzyć tolerancję na inulinę, jeśli będzie się ją konsekwentnie spożywać przez dłuższy czas. Zasugerowali, aby zacząć od 5 gramów dziennie

(podzielonych na dwie dawki po 2,5 grama rano i wieczorem), używając suplementacyjnej formy inuliny, takiej jak proszek, który miesza się z napojami.

Osobiście, ponieważ w mojej diecie i tak znajduje się dużo błonnika z owoców, warzyw i pełnych ziaren (i ogólnie mam dość wrażliwy przewód pokarmowy), po prostu unikam produktów zawierających inulinę lub korzeń cykorii.

Czy ten składnik powoduje u Ciebie gazy? Click To Tweet

Share :

Może Cię zainteresować

Cztery filary zdrowego stylu życia

Rozpocząłeś tydzień detoksu po przejedzeniu w weekend, ale zapomniałeś wrzucić ćwiczenia do swojej codziennej...