Czy korzeń cykorii daje ci gazy?
Korzeń cykorii, składnik wielu zdrowych produktów spożywczych, może być przyczyną Twoich wzdęć, gazów i bólu brzucha. Oto, co musisz wiedzieć!
Kilka lat temu, batoniki Fiber One z dodatkiem błonnika i posypką czekoladową były czymś, po co sięgałem od czasu do czasu, aby zaspokoić głód słodyczy. Pewnego dnia rozmawiałam z przyjaciółką i pojawił się temat tych batonów.
"Nie mogę ich jeść" - powiedziała. "Sprawiają, że mam wzdęcia i gazy".
Mój "Lightbulb Moment"
Poszperałam trochę i dowiedziałam się, że ekstrakt z korzenia cykorii
, pierwszy składnik tych batoników, powoduje u niektórych osób takie problemy jak wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Dowiedziałem się również, że zawiera go również pełnoziarnisty płatek śniadaniowy Kashi, który jadłem każdego ranka.You might also like: CZYM SĄ NATURALNE AROMATY? POZNAJ FAKTY!
Czym w ogóle jest korzeń cykorii?
Korzeń cykorii to roślina, która jest powszechnie stosowana jako dodatek błonnika w wielu produktach.
Podczas gdy inne błonniki są rozkładane wolniej, korzeń cykorii jest rozkładany szybko i całkowicie przez bakterie w jelicie grubym, co może wywołać objawy takie jak gazy, wzdęcia brzucha, bóle brzucha i dudnienie w jelitach. Niektórzy ludzie tolerują ją doskonale, ale inni (jak ja i mój przyjaciel) nie.
Osoby z IBS (zespół jelita drażliwego) mogą być szczególnie wrażliwe na korzeń cykorii.
Co to jest inulina?
Jeśli myślisz, że możesz mieć problemy z korzeniem cykorii, powinieneś również sprawdzać etykiety pod kątem zawartości INULINY
.Inulina to rodzaj błonnika, który znajduje się w korzeniu cykorii, a także w szparagach, topinamburze, cebuli i czosnku. Inulina jest znana jako "prebiotyk", co oznacza, że pomaga karmić zdrowe bakterie w twoich jelitach - co jest dobrą rzeczą, chyba że jesteś na nią wrażliwy, tak jak ja!
Inulina jest szeroko stosowana w produktach, które są wzmocnione błonnikiem, takich jak produkty bezglutenowe i low-carb, proszki proteinowe oraz batony i płatki śniadaniowe, takie jak te, o których wspomniałam. Nie tylko oferuje ona dodatkowy błonnik, ale także dodaje słodyczy, dzięki czemu producenci mogą używać mniej cukru. Inulina nadaje też kremową konsystencję (jak to się mówi w branży przetwórstwa spożywczego!), więc jest pomocna przy produkcji lodów i jogurtów wzbogacanych błonnikiem.
Jakie produkty spożywcze zawierają korzeń cykorii i inulinę?
Wszystkie wymienione produkty spożywcze są naturalnym źródłem inuliny:
- Pory
- Szparagi
- Karczochy jerozolimskie
- Cebula
- Czosnek
Jednak, jak odkryłem, inulina i korzeń cykorii są dodawane do zaskakującej liczby przetworzonych produktów spożywczych w celu zwiększenia zawartości błonnika, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako nisko węglowodanowe lub o wysokiej zawartości błonnika.
Poniższa żywność może zawierać inulinę lub korzeń cykorii na liście składników, więc jeśli uważasz, że jesteś na nie wrażliwy, sprawdź etykiety pod kątem zawartości korzenia cykorii , ekstraktu z korzenia cykorii lub inuliny:
- Proszki proteinowe, takie jak Orgain i Vega
- Niektóre płatki śniadaniowe o wysokiej zawartości błonnika, takie jak Kashi GOLEAN
- Batony błonnikowe, takie jak Fiber One
- Batonygranolowe, takie jak KIND i Nature Valley
- Ciasteczka proteinowe, takie jak Lenny & Larry's Complete Cookie
- Produkty chlebowe oznaczone jako "low carb", takie jak ThinSlim
- Niskokaloryczne lody, takie jak Halo Top i Arctic Zero (korzeń cykorii jest wymieniony jako "błonnik prebiotyczny")
- Niektóre jogurty, takie jak Oikos Triple Zero
- Suplementy błonnika, w tym gumy do żucia i proszki
Które batoniki KIND nie zawierają korzenia cykorii i inuliny?
To pytanie otrzymałam od kilku osób, więc skontaktowałam się z pracownikami KIND, aby uzyskać odpowiedź. Nie ma inuliny/korzenia cykorii w następujących odmianach batonów KIND:
- Pressed by KIND (smaki inne niż czekoladowe)
- KIND Healthy Grains
- KIND Sweet & Spicy Bars
Jak można stwierdzić, ile korzenia cykorii i inuliny znajduje się w żywności?
W tej chwili nie jest to możliwe, ale lista składników i panel faktów żywieniowych oferują pewne wskazówki. Jeśli zobaczysz "korzeń cykorii", "błonnik z korzenia cykorii" lub "inulinę" wymienione na pierwszych składnikach (jak w batonach Fiber One), możesz założyć, że produkt zawiera przyzwoitą ilość tych składników, ponieważ są one wymienione w kolejności wagowej.
Jeśli jest to produkt spożywczy, który normalnie nie zawiera błonnika (jak jogurt lub sok), należy sprawdzić całkowitą zawartość błonnika na panelu informacji o wartości odżywczej. Na przykład, jeśli jogurt zawiera inulinę (i nie zawiera żadnych innych włókien), a jego zawartość wynosi 3 gramy błonnika, to prawdopodobnie zawiera on 3 gramy inuliny.
Czy korzeń cykorii/inulina jest zdrowa?
Tak. Inulina jest błonnikiem i zarówno dorośli, jak i dzieci otrzymują około połowy jej dziennego zapotrzebowania. Błonnik taki jak inulina może również pomóc w utrzymaniu regularności, a zaparcia są poważnym problemem dla dzieci i dorosłych.
Ponieważ inulina jest prebiotykiem, może również pomóc zwiększyć ilość pożytecznych bakterii w jelitach - a dobrze zbilansowany mikrobiom (biliony bakterii w przewodzie pokarmowym) może oznaczać lepszy ogólny stan zdrowia.
Istnieją również badania wykazujące, że korzeń cykorii może pomóc ograniczyć przejadanie się, a nawet pomóc organizmowi wchłonąć więcej wapnia.
Uwaga: Niektóre osoby z alergią na ambrozję mogą również reagować na korzeń cykorii, ponieważ ambrozja i cykoria należą do tej samej rodziny.
Jaka ilość powoduje gazy?
To prawdopodobnie zależy od osoby. Niektóre badania wykazały, że nawet 20 gramów dziennie jest dobrze tolerowane. Ale w jednym z badań dorośli dobrze radzili sobie z ilością do 10 gramów, ale większa ilość wywoływała u niektórych gazy i wzdęcia. Mnie osobiście przeszkadza 10 gramów w jednym batonie Fiber One.
Na sponsorowanej konferencji, w której niedawno uczestniczyłem, przedstawiciele Instytutu Beneo (produkują błonniki uzupełniające, w tym te zawierające korzeń cykorii) powiedzieli, że można wytworzyć tolerancję na inulinę, jeśli będzie się ją konsekwentnie spożywać przez dłuższy czas. Zasugerowali, aby zacząć od 5 gramów dziennie
(podzielonych na dwie dawki po 2,5 grama rano i wieczorem), używając suplementacyjnej formy inuliny, takiej jak proszek, który miesza się z napojami.Osobiście, ponieważ w mojej diecie i tak znajduje się dużo błonnika z owoców, warzyw i pełnych ziaren (i ogólnie mam dość wrażliwy przewód pokarmowy), po prostu unikam produktów zawierających inulinę lub korzeń cykorii.
Czy ten składnik powoduje u Ciebie gazy? Click To Tweet