• 17 kwietnia 2024

Co to jest kofeina, i czy jest dobra czy zła dla zdrowia?


Każdego dnia, miliardy ludzi polegają na kofeinie, aby się obudzić, lub aby przejść przez tę nocną zmianę lub popołudniowe załamanie.

Faktycznie, ten naturalny stymulant jest jednym z najczęściej używanych składników na świecie (1).

Często mówi się o kofeinie z powodu jej negatywnego wpływu na sen i lęk.

Z badań wynika jednak również, że przynosi on różne korzyści zdrowotne.

Ten artykuł analizuje najnowsze badania nad kofeiną i Twoim zdrowiem.

Co to jest kofeina?
Kofeina jest naturalnym środkiem pobudzającym, najczęściej spotykanym w herbacie, kawie i kakao.

Działa poprzez stymulację mózgu i ośrodkowego układu nerwowego, pomagając zachować czujność i zapobiegając pojawieniu się zmęczenia.

Historycy śledzą historię pierwszej parzonej herbaty już w 2737 r. p.n.e. (1).

Kawa została podobno odkryta wiele lat później przez etiopskiego pasterza, który zauważył dodatkową energię, jaką dawała jego kozom.

Kofeinowane napoje bezalkoholowe pojawiły się na rynku pod koniec XIX wieku, a wkrótce potem pojawiły się napoje energetyczne.

Obecnie 80% światowej populacji spożywa codziennie produkt zawierający kofeinę, a w Ameryce Północnej liczba ta wzrasta do 90% dla dorosłych (1).

STRESZCZENIE
Kofeina jest naturalnym środkiem pobudzającym, który jest powszechnie spożywany na całym świecie. Pomaga ona nie zasnąć i może powstrzymać zmęczenie.

Jak to działa?
Po spożyciu, kofeina jest szybko wchłaniana z jelita do krwiobiegu.

Stamtąd trafia do wątroby i jest rozkładany na związki, które mogą wpływać na funkcjonowanie różnych organów.

Kofeina oddziałuje głównie na mózg.

Funkcjonuje on poprzez blokowanie efektów działania adenozyny, która jest neuroprzekaźnikiem rozluźniającym mózg i sprawia, że czujesz się zmęczony (2Trusted Source).

Zazwyczaj poziom adenozyny gromadzi się w ciągu dnia, co powoduje, że jesteś coraz bardziej zmęczony i chcesz iść spać.

Kofeina pomaga w utrzymaniu czuwania poprzez połączenie z receptorami adenozynowymi w mózgu bez ich aktywowania. Blokuje to działanie adenozyny, prowadząc do zmniejszenia zmęczenia (źródło 3Truststed).

Może również zwiększyć poziom adrenaliny we krwi i zwiększyć aktywność mózgu neurotransmiterów dopaminy i noradrenaliny (źródło 3Trusted).

Ta kombinacja dodatkowo stymuluje mózg i sprzyja stanowi pobudzenia, czujności i skupienia. Ponieważ wpływa ona na mózg, kofeina jest często określana jako lek psychoaktywny.

Dodatkowo, kofeina ma tendencję do szybkiego działania.

Na przykład, ilość znajdująca się w jednej filiżance kawy może dotrzeć do krwioobiegu już po 20 minutach i około 1 godzinie, aby osiągnąć pełną skuteczność (1).

STRESZCZENIE
Kofeina działa głównie na mózg. Stymuluje ona mózg poprzez blokowanie efektów działania neuroprzekaźnika adenozyny.


Jakie potrawy i napoje zawierają kofeinę?
Kofeina występuje naturalnie w nasionach, orzechach lub liściach niektórych roślin.

Te naturalne źródła są następnie zbierane i przetwarzane do produkcji żywności i napojów zawierających kofeinę.

Oto oczekiwana ilość kofeiny na 8 uncji (240 ml) niektórych popularnych napojów (1, 4):

  • Espresso: 240-720 mg
  • Kawa: 102-200 mg
  • Yerba mate: 65-130 mg
  • Napoje energetyczne: 50-160 mg
  • Zaparzona herbata: 40-120 mg
  • Napoje bezalkoholowe: 20-40 mg
  • Kawa bezkofeinowa: 3-12 mg
  • Napój kakaowy: 2-7 mg
  • Mleko czekoladowe: 2-7 mg

Niektóre produkty zawierają również kofeinę. Na przykład 1 uncja (28 gramów) czekolady mlecznej zawiera 1-15 mg, podczas gdy 1 uncja ciemnej czekolady zawiera 5-35 mg (4).

Kofeinę można również znaleźć w niektórych lekach na receptę lub bez recepty, takich jak przeziębienie, alergia i leki przeciwbólowe. Jest to również wspólny składnik w suplementach odchudzających.

STRESZCZENIE
Kofeina występuje najczęściej w kawie, herbacie, napojach bezalkoholowych, czekoladzie i napojach energetycznych.

 

Share :

Może Cię zainteresować