• 20 kwietnia 2024

Światowy Dzień Serca - 8 zdrowych dla serca przekąsek, które możesz schrupać!

Choroby serca są największym czynnikiem powodującym zgony spowodowane stanami chorobowymi w Indiach. Jak w przypadku każdej choroby, kluczem jest zapobieganie, a eksperci na całym świecie twierdzą, że zdrowe nawyki żywieniowe mogą sprawić, że Twój tiker będzie szczęśliwy przez wiele lat. Wymieniamy najlepsze zdrowe dla serca przekąski, po które powinieneś sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na lekki kąsek.

ORZECHY

Oprócz białka, orzechy zawierają mieszankę tłuszczów nienasyconych, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminę E i sterole roślinne. Orzechy utrzymują serce w zdrowiu poprzez obniżanie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL, czyli złego) cholesterolu. Zostały one również powiązane z niższym poziomem stanów zapalnych, co może przekładać się na niższe ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie orzechów może poprawić stan zdrowia wyściółki tętnic i zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca. Ale orzechy są wysokokaloryczne, więc upewnij się, że ograniczasz wielkość porcji.

BERRIES

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazało, że jedzenie jagód z truskawkami może zmniejszyć ryzyko zawału serca o ponad 30 procent. Owoce te, tak małe, że prawie nie zauważasz, ile ich zjadłeś, są uważane za superżywność. Większość jagód zawiera resweratrol, przeciwutleniacz, który znajduje się również w winie i gorzkiej czekoladzie. W wielu badaniach powiązano resweratrol z niższym ryzykiem chorób serca.

POMEGRANATE

Krwistoczerwone pestki posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności punikalaginy. Do tego stopnia, że stwierdzono, iż sok z granatu ma trzykrotnie większą aktywność przeciwutleniającą niż czerwone wino i zielona herbata, co zapobiega twardnieniu tętnic. Badania wykazały, że picie soku z granatów obniża ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi i opóźnia utlenianie złego cholesterolu u pacjentów z chorobą wieńcową.

OWIES

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Tufts wykazało, że przeciwutleniacze zwane awenantramidem, znajdujące się w płatkach owsianych, pomagają zapobiegać uszkodzeniom cholesterolu LDL przez wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Obecność beta-glukanu, rozpuszczalnego błonnika znajdującego się w płatkach owsianych, okazała się skuteczna w obniżaniu cholesterolu. Błonnik ten zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, obniżając poziom "złego" cholesterolu. Spożywaj je w wodzie lub mleku, z owocami lub orzechami.

TŁUSTE RYBY

Tłuste ryby, takie jak łosoś, są bogate w zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega, które obniżają poziom trójglicerydów, rodzaju tłuszczu w krwiobiegu. Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą również spowolnić wzrost blaszek miażdżycowych w tętnicach i zmniejszyć stan zapalny w całym organizmie. Tłuste ryby są zazwyczaj rybami zimnowodnymi. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zaleca łososia, tuńczyka, pstrąga, śledzia, sardynki i makrelę dla zdrowia serca. Zalecane są dwie porcje ryb tygodniowo.

ŻYWNOŚĆ SOJOWA

Czy to mleko sojowe, tofu czy paluszki, soja jest niezwykle przyjazna sercu. Skład kwasów tłuszczowych w soi jest bardzo zdrowy dla serca: 12 procent tłuszczów nasyconych, 29 procent tłuszczów jednonienasyconych i 59 procent PUFA. Badania wykazały, że spożywanie 25 gramów białka sojowego dziennie - około 10 uncji tofu lub 2 1/2 szklanki mleka sojowego - może obniżyć poziom złego cholesterolu o 5 do 6 procent.

TOMATO

Pomidory są bogate w przeciwutleniacze, witaminy A i C, kwas foliowy, beta-karoten i likopen, jasnoczerwony karoten, który nadaje pomidorom ich kolor. Likopen działa jako główny przeciwutleniacz pomidorów i składnik odżywczy wspomagający serce. Wykazano, że pomidory i ekstrakty z pomidorów pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zapobiegają również agregacji płytek krwi we krwi, co może obniżyć ryzyko wystąpienia problemów z sercem, takich jak miażdżyca.

ZIELONA HERBATA

Wydaje się, że zero kaloryczna zielona herbata stała się ulubionym napojem wszystkich. Nie jest to jednak nowość, a korzyści lecznicze są wykorzystywane przez chińskich zielarzy od wieków. Zielona herbata zawiera unikalne flawonoidy zwane katechinami. Wspomagają one działanie przeciwutleniające, przeciwwirusowe i zapobiegające tworzeniu się płytki nazębnej. Badanie przeprowadzone na 40 530 japońskich dorosłych wykazało, że uczestnicy, którzy pili więcej niż pięć filiżanek zielonej herbaty dziennie, mieli o 26 procent niższe ryzyko śmierci z powodu ataku serca lub udaru. Katechiny pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, co przekłada się na mniejszą krzepliwość i rozwój blaszki miażdżycowej.

Rozsądne połączenie ćwiczeń i diety może utrzymać Twoje serce - i Ciebie - w zdrowiu. Pozwól, aby ekspert HealthifyMe powiedział Ci więcej.

Tagi: jagodytłuste rybyzielona herbatazdrowe sercezdrowe przekąskiorzechyOatsPomegranatypomarańczaoy foodstomato

Share :

Może Cię zainteresować

Cztery filary zdrowego stylu życia

Rozpocząłeś tydzień detoksu po przejedzeniu w weekend, ale zapomniałeś wrzucić ćwiczenia do swojej codziennej...